Camera Lucida

Camera Lucida

Курс по сетивна фотография

„Камера Лусида“ от латински буквално се превежда „светла стая“. Тъй като светлината е символ на знание може също да означава „знаещата камера“ или „знаещия фотоапарат“. И макар че за използването на фотоапарат е нужно зрение, то неговата липса не значи, че човек без зрение не може да фотографира. Затова фотографията, създадена от незрящи хора се нарича „сетивна“, тъй като те използват всички сетива без да имат зрение, за да могат да изобразят света, който ги заобикаля.

„Камера Лусида“ е курс по фотография за хора с частично или напълно нарушено зрение, който ще им помогне не само да научат как работи фотоапарата им, но и как да боравят с него така че без помощта на зрящ човек да могат винаги да го използват, а при по-голямо желание - и да се изразяват творчески чрез медията на фотографията. На края на курса всеки участник получава сертификат за присъствие, ако е посещавал повече от 75% от уроците и си е направил практическата работа.

Едни от най-известните сетивни фотографи са Еужен Бавчар, Херардо Нихенда, Еладио Рейес, Ралф Бейкър, Колектив „Поглед чрез фотография“ и много други, които са решили да прекрачат границата на възможностите си и доказват на света, че границите си ги поставяме самите ние.

Намерете ни и в мрежата