Новини

„ПОРТРЕТЪТ НА ЖИВОТА“

Детайли на събитието:

  • Дата: - 05 яну - 18
  • Място:София, БНП Париба - бул. "Цар Освободител" № 2

 

„ПОРТРЕТЪТ НА ЖИВОТА“: Фотографска изложба на хора с нарушено зрение

Фондация Графия представя фотографска изложба на хора с нарушено зрение, участници в обучение по сетивна фотография по проект „Камера Лусида“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община, със съдействието на Софийска градска художествена галерия и в партньорство с БНП Париба.

Експозицията е финал на курса „Камера Лусида“ и събира в салона на БНП Париба фотографии на хора с липсващо или частично нарушено зрение. Курсът им помага да научат как работи фотоапаратът и как да боравят с него така, че без помощта на зрящ човек да могат винаги да го използват, а при по-голямо желание и да се изразяват творчески чрез медията на фотографията. Към някои от изложените фотографии ще има тактилни карти с аудио описания, което е адаптация за хората с нарушено зрение. Едновременно с това ще бъдат представени още много от фотографиите на участниците в изложбата чрез мултимедийна прожекция.

Всеки един от участниците създава фотографии по собствена концепция в контекста на темата на изложбата „Портретът на живота“, като прилага наученото в курса.

Участниците в изложбата: Николай Примов, Верка Стоянова, Панчо Карамански, Ивайло Донков, Емилия Гегова, Елена Караманска, Ралица Станева и Михаил Илиев.

Преподавател по сетивна фотография и куратор на изложбата: Алберто Стайков – Магистър фотограф-художник.

Асистент преподавател: Нели Параскевова.

Фотографиите, включени в експозицията, могат да се видят до 5 януари 2017 г. в салона на БНП Париба на бул. „Цар Освободител“ 2 в София

На 11.12.2016 г., от 11,30 до 13,00 часа в залата на Софийска градска художествена галерия, в която се проведе курса по сетивна фотография за незрящи „Камера Лусида“ ще бъдат показани фотографии на участниците в курса под формата на видео-прожекция. Към някои фотографии ще има тактилни карти с аудио описания, което е адаптация за незрящите хора. По време на изложбата посетителите ще могат да видят интересни образи, ще имат възможността да се срещнат и разговарят с авторите на фотографиите. Ще станат свидетели на финала на курса, когато ще бъдат връчени и сертификатите на всички курсисти.

Изложбата е част от проекта „Камера Лусида“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община, със съдействието на Софийска градска художествена галерия и в партньорство с БНП Париба.

Login to post comments

Намерете ни и в мрежата