За фондацията

За фондация „Графия“

Фондация „Графия“ e учредена в обществена полза през Декември 2014 г. в град София от зрящия фотограф-художник Алберто Стайков, педагог-учител за специални училища Емилия Гегова със затруднено зрение и незрящия тенор Ивайло Донков.

Ние вярваме, че всеки човек трябва да развие своя потенциал, но за това е нужно той да има достъп не само до училище, но и до частни и държавни културни заведения, които да изграждат интелектуалното му ниво. За това е нужно да се изградят специални материали, за да могат да бъдат усвоени от незрящите хора, както и за някои от хората със затруднено зрение.

Макар и понякога невидими за обществото и без реална статистика, незрящите хора в България са 18983 души, и заради затрудненото си или липсващо зрение в родните ни институции не се прави достатъчно, за да могат да бъдат използвани от всички, което води до ограничения във възможността на незрящите хора да имат достъп до визуалните изкуства.

НАШАТА МИСИЯ Мисията на фондация „Графия" е да направи достъпни визуалните изкуства за незрящи или хора с нарушено зрение, както и обучаването на хора да разбират съвременно изкуство в различни медии, както и чрез медията на фотографията.

НАШИТЕ ЦЕЛИ

  • Създаване на достъпна среда в сферата на изкуствата за хората с липсващо и/или частично зрение;
  • Развитие и утвърждаване на съвременна фотографска култура, наука и образование.
  • Промяна на възприятието относно зрителните увреждания в социални групи с нормално виждащи хора.

ДОКУМЕНТИ

Login to post comments

Намерете ни и в мрежата