Блог

Докосни Галерията

На 13 октомври 2016 г. в Квадрат 500 се откри официално най-новата зала „Докосни галерията“, която е специално направена и достъпна за хора с нарушено зрение и ще бъде постоянна. В експозицията са представени шедьоври от фонда на Националната галерия - четири картини и четири скулптури. Картините са адаптирани на тактилни графики придружени от аудио описания на български и английски език. Скулптурите са адаптирани чрез докосване на творбите с ръкавици и аудио описания също на български и английски език.

Картините са: „Автопортрет” на Захари Зограф, „Ръченица” на Иван Мърквичка, „Река Ерма край Трън” на Никола Петров, „Жътва в Чепинско” на Иван Ангелов.

Скулптурите са: „Майка” на Иван Лазаров, „Майка с дете” на Кирил Шиваров, „В отпуск” на Ангел Спасов и „Дух и материя” на Андрей Николов.

На откриването специални гости и посетители бяха децата от училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“. Лично директорът на Националната галерия г-жа Слава Иванова беше гид на децата като им разказа подробно за авторите на творбите и за картините и скулптурите, които са част от „Докосни галерията“. Всички деца бяха изключително доволни и щастливи, че имаха възможност да се докоснат до шедьоврите на българското изкуство в Квадрат 500.

Освен художествените творби Фондация „Графия“ адаптира на тактилни графики за незрящи и плановете на трите етажа с 28-те експозиционни зали на Квадрат 500, също с аудио описания на български и английски език. Така, че всеки посетител с нарушено зрение още с влизането си в Квадрат 500 може да научи историята на галерията и всичко, което има в нея, разположено на три етажа в 28 зали, в които са представени творби от българското, европейското и световното изкуство от 15 до 20 век. На билетната каса на входа на Галерията се намират специалните устройства плеъри, на които са аудиофайловете с описанията на Квадрат 500 и творбите от залата „Докосни галерията“. Също от там може да се вземат и ръкавици за докосване на скулптурите.

„Докосни галерията“ е по идея на Фондация Графия и се реализира със съдействието на Националната галерия. Предвижда се експозицията да бъде разширена с още творби от галерията, а също така и да се организират специални групови посещения на незрящи с гид-куратор, който да разказва на място за авторите и техните произведенията.

Read more...

Вечеря на тъмно в ресторант Андре

Благотворителна ВЕЧЕРЯ НА ТЪМНО в ресторант ANDRé

На 12 април 2016 г. Фондация Графия организира благотворителна „ВЕЧЕРЯ НА ТЪМНО“ в ресторант ANDRé. Събитието имаше за цел да покаже на хората с нормално зрение малка част от начина на живот на незрящия човек. На вечерята присъстваха зрящи и незрящи, които заедно вечеряха в почти изцяло затъмнената зала на ресторанта. Средствата, набрани от продадените куверти, бяха използвани за изработката на тактилни карти, които са предназначени за незрящи и хора с нарушено зрение, за творби от Национална изложба „Карикатури“ в СБХ и „Цанко Лавренов – между модерното и канона“ в СГХГ.

Благодарим за съдействието и подкрепата на ресторант ANDRé, ММ Group и Профтрейд ООД - вносител на вина от изба Каса Силва от Чили.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Намерете ни и в мрежата